The Singapore Sling

The Singapore Sling

Van Raffles naar je eigen bar: De Singapore Sling

Een Iconische & Heerlijke Cocktail

Of je nu een cocktailfanaat bent of een nieuwsgierige beginner die zich wil verdiepen in de wereld van klassieke cocktails, je hebt vast wel eens gehoord van de Singapore Sling.

Deze iconische cocktail is echter niet alleen een heerlijke mix van smaken - maar ook een stukje cocktailgeschiedenis. In deze blog verkennen we de fascinerende achtergrond van de Singapore Sling, splitsen we de ingrediënten op, leiden we je door de bereidingswijze en duiken we in de details van wat elk ingrediënt speciaal maakt.

Dus pak je cocktailshaker, verzamel wat vrienden om het mee te proberen en laten we beginnen aan deze smaakvolle reis!

Achtergrond van de Singapore Sling

Dit is een cocktail die de tand des tijds absoluut heeft doorstaan en al meer dan 100 jaar drinkers weet te charmeren met zijn levendige kleur en complexe smaak. Zijn oorsprong gaat terug tot het begin van de 20e eeuw en zoals veel klassieke cocktails heeft hij een intrigerend verhaal.

De geboorte van een klassieker

De Singapore Sling werd in 1915 gecreëerd door Ngiam Tong Boon, een barman aan de Long Bar in het Raffles Hotel in het Britse koloniale Singapore. In die tijd werd het als sociaal onacceptabel beschouwd dat vrouwen in het openbaar alcohol dronken.

Om hier iets aan te doen maakte Ngiam een cocktail die eruitzag als een eenvoudig vruchtensapje, zodat vrouwen van een alcoholisch drankje konden genieten zonder onnodige aandacht te trekken. Het oorspronkelijke recept is in de loop der tijd geëvolueerd, maar de essentie van de Singapore Sling is hetzelfde gebleven - een verfrissend en fruitig brouwsel met een duidelijke alcoholische kick.

Evolutie en voortdurende populariteit

Toen de cocktail aan populariteit won, begonnen bartenders over de hele wereld te experimenteren met het recept, wat leidde tot talloze variaties. Ondanks deze veranderingen heeft de Singapore Sling zijn status als geliefde klassieker behouden. De associatie met het Raffles Hotel voegt een sfeer van exotisme en verfijning toe, waardoor het een van onze absolute must-try cocktails is voor zowel beginners als degenen die regelmatig van een cocktail genieten.

De Long Bar in het Raffles Hotel in Singapore

Ingrediënten van de Singapore Sling

Om deze heerlijke cocktail te maken, moet je verschillende ingrediënten met elkaar mengen, wat er misschien intimiderend uitziet. Maar wees gerust, dit is eenvoudig te maken en elk bestanddeel draagt een uniek smaakprofiel bij aan de uiteindelijke cocktail.

Hier lees je wat er allemaal komt kijken bij het maken van dit heerlijke drankje:

Gin: De basis spirit, die een robuuste en botanische basis vormt.

Gin, het hart van de Singapore Sling, is een veelzijdige spirit gemaakt van jeneverbessen en verschillende plantaardige ingrediënten. De kruiden- en bloementonen vormen de perfecte basis voor de cocktail.

Cherry Heering: Een Deense kersenlikeur die zoetheid en een dieprode tint toevoegt.

Deze rijke, donkerrode likeur wordt gemaakt van Deense kersen en een mengsel van specerijen. Het staat bekend om zijn diepe kersensmaak en lichte amandelnoten, waardoor het een essentieel onderdeel is van de Singapore Sling.

Benedictine: Een kruidenlikeur met een complex smaakprofiel.

Benedictine is een Franse kruidenlikeur gemaakt van 27 verschillende kruiden en specerijen. Het heeft een zoete, honingzoete smaak met hints van kruiden en specerijen die diepte en complexiteit toevoegen aan de cocktail.

Cointreau: Een triple sec met sinaasappelsmaak voor een citrusachtige toets.

Cointreau is een eersteklas triple sec en wordt gemaakt van zoete en bittere sinaasappelschillen. De heldere citrussmaak brengt de zoetheid van de andere ingrediënten in balans.

Ananassap: Voor een tropische zoetheid en verfrissende kwaliteit.

Vers geperst ananassap of ananassap uit blik van hoge kwaliteit voegt een tropische zoetheid en een weelderige, fluweelachtige textuur toe.

Limoensap: Om een pittige toets toe te voegen.

Vers geperst limoensap zorgt voor een scherp, pittig contrast met de zoete en fruitige componenten.

Grenadine: Voor extra zoetheid en een mooie roze kleur.

Een zoete siroop die traditioneel wordt gemaakt van granaatappelsap, grenadine voegt zowel zoetheid als een mooie roze kleur toe aan de cocktail.

Angostura Bitters: Om de zoetheid in balans te brengen met een vleugje bitterheid.

Deze aromatische bitters zijn gemaakt van een mengsel van kruiden en specerijen. Slechts een paar scheutjes voegen een laag complexiteit toe en helpen de algehele zoetheid in balans te brengen.

Soda Water: Om bij te vullen en een beetje bruis toe te voegen.

Een scheutje sodawater voegt een verfrissende bruis toe, waardoor de cocktail licht en gemakkelijk te drinken is.

Methode om deze iconische cocktail te maken

Nu we weten wat er in een Singapore Sling gaat, laten we eens kijken hoe je deze ingrediënten samenbrengt om de cocktail te maken. Hier is een stap-voor-stap handleiding om thuis de perfecte Singapore Sling te maken:

Stap voor stap recept

Ingrediënten:

30ml Gin (elke robuuste gin werkt - wij vinden Tanqueray No. Ten lekker)

15ml Cherry Heering

7.5ml Benedictine

7.5ml Cointreau

120ml Ananassap

15ml Limoensap

10ml Grenadine

1 dash Angostura Bitters

Soda Water

Garnering: Ananasschijf en maraschino cherry

Instructions:

 Bereid je gereedschap voor:

Verzamel een cocktailshaker, een zeef en een hoog glas (een hurricane of highball glas werkt goed).

Meng de ingrediënten:

Meng in de cocktailshaker de gin, Cherry Heering, Benedictine, Cointreau, ananassap, limoensap, grenadine en Angostura bitters. Vul de shaker met ijs.

Schudden:

Schud krachtig gedurende ongeveer 15-20 seconden. Hierdoor worden de ingrediënten gekoeld en goed gemengd.

Zeef en serveer:

Zeef het mengsel in je glas gevuld met ijs. Vul aan met een scheut sodawater voor wat bruis.

Garneren:

Garneer met een schijf ananas en een maraschino kers. Dit maakt de cocktail niet alleen visueel aantrekkelijker, maar versterkt ook de tropische sfeer.

Geniet:

Nip en geniet van de complexe mix van smaken en waan je in de tropische omgeving van het Raffles Hotel.

De allure van de Singapore Sling

Wat maakt de Singapore Sling zo aantrekkelijk? Het voor de hand liggende antwoord is dat het gewoon een heerlijk drankje is - maar laten we eens kijken naar enkele andere aspecten die bijdragen aan zijn blijvende populariteit.

Een perfecte balans van smaken

De Singapore Sling is een masterclass in het balanceren van smaken. De botanische ingrediënten in de gin, de zoete kersennoten van de Cherry Heering, de kruidige complexiteit van Benedictine en de citrusachtige kick van Cointreau komen allemaal harmonieus samen. Het ananas- en limoensap voegen een verfrissende tropische twist toe, terwijl de grenadine en bitters het drankje afmaken met zoetheid en een vleugje bitterheid.

Visuele aantrekkingskracht

De levendige roze tint van de Singapore Sling is onmiskenbaar aantrekkelijk. Het is een cocktail die niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook prachtig uitziet, waardoor het een perfecte keuze is voor social media-foto's en om indruk te maken op gasten op feestjes.

De historische charme

Het drinken van een Singapore Sling is als het nemen van een slokje geschiedenis. Zijn oorsprong in de elegante Long Bar van het Raffles Hotel voegt een vleugje nostalgie en verfijning toe. Het verhaal van de creatie, bedoeld om vrouwen discreet alcohol te laten drinken, voegt een interessante culturele context toe die elke slok een beetje specialer maakt.

Het is ook interessant om te weten dat de bar elke dag tussen de 800 en 1200 van deze cocktails verkoopt! Dit is goed voor ongeveer 70% van de drankinkomsten in de bar.

Veelzijdigheid

Hoewel het klassieke recept een aanrader is, is de Singapore Sling ook een veelzijdige cocktail die zich leent om mee te experimenteren. Zowel barmannen als thuismixologen kunnen de ingrediënten aanpassen om hun eigen versie te maken, door verschillende vruchtensappen toe te voegen of door te experimenteren met verschillende gins. Cocktails zijn per slot van rekening perfect om mee te experimenteren.

Sociale ervaring

Genieten van een Singapore Sling kan een sociale ervaring zijn. Of je het nu thuis voor vrienden maakt of in een bar bestelt, het is een conversatiestarter. Het delen van de geschiedenis en het unieke smaakprofiel kan het genot verhogen en er een gedenkwaardige ervaring van maken.

Conclusie

De Singapore Sling is meer dan zomaar een cocktail; het is een viering van smaken, geschiedenis en sociale connecties. De complexe mix van ingrediënten, het levendige uiterlijk en het intrigerende verhaal maken het tot een favoriet onder cocktailfanaten en een geweldige keuze voor mensen die nieuw zijn in de wereld van cocktails. Of je er nu aan nipt in het Raffles Hotel of er zelf een maakt in je keuken, de Singapore Sling zal zeker in de smaak vallen en indruk maken.
 
Dus als je de volgende keer zin hebt in een verfrissend drankje met een rijke geschiedenis, probeer dan de Singapore Sling eens!

Proost op een van 's werelds meest iconische cocktails!Related Products