Caol Ila The Distillers Edition 2023 70cl

Special Price € 59,95 Regular Price € 69,95
Op voorraad
GF Code
GF7000340

Met zijn dubbele rijping in opnieuw verkoolde Amerikaanse eiken vaten die Moscatel bevatten, is dit een speciale editie van Caol Ila boordevol smaak.

Merk
Caol Ila
EAN
5000281072104
Inhoud
70cl
Alcoholgehalte
43%
Weight (kg)
1.430000
Land van herkomst
Verenigd Koninkrijk
Soort
Malt

Omschrijving

Caol Ila The Distillers Edition 2023

Hoewel de Caol Ila distilleerderij nu eigendom is van Diageo, gaat de geschiedenis terug tot 1846 toen het werd opgericht door Hector Henderson in de buurt van Port Askaig op Islay.

De naam komt van het Gaelische "Caol Ìle", wat vertaald 'Sound of Islay' betekent (letterlijk de Straat van Islay). Dit is een verwijzing naar de locatie van de distilleerderij die uitkijkt over de zeestraat tussen Islay en Jura (beide Schotse eilanden voor de zuidwestkust).

De distilleerderij staat bekend om de productie van een lichtere Islay whisky, die bleek van kleur is en turfachtige, bloemige en peperige tonen heeft. Hoewel ze bekend en geliefd zijn als single malts, worden ze ook veel gebruikt bij de productie van blended whisky's zoals de beroemde Johnnie Walker Black Label.

Met hun Distillers Edition heeft Caol Ila een collectie gecreëerd die staat voor puur vakmanschap. Deze begon in 1997 en bestaat uit een beperkt aantal flessen per jaar - elk met een rijke smaakdiepte.

Elk vat wordt afzonderlijk geselecteerd om het karakter van elk van de verfijnde single malts te evenaren. Er wordt ook gebruik gemaakt van een tweedelig rijpingsproces dat diepte en complexiteit toevoegt aan de uiteindelijke drank. Deze wordt eerst gerijpt in navulvaten van Amerikaans en Europees eiken, voordat hij weer gaat rusten in verschroeide vaten van Amerikaans eiken waarin moscatel heeft gezeten.

Deze geselecteerde smaaknuances worden sterker benadrukt dan in een standaard botteling, maar veranderen niets aan het oorspronkelijke karakter van deze heerlijke single malts. Het is evenwichtig, fris en verfijnd. met een diep, zoet en rokerig smaakprofiel - zoals de distilleerderij zegt "reminiscent of the intense, rich colors of a late afternoon sun after a storm".

De neus begint met een rokerige kruidigheid, voordat de zuivere tonen van Caol Ila zich openen. Dit geeft aroma's die doen denken aan een vers gedoofd vuur, samen met een achtergrond van fruit.

Het gehemelte is krachtig, met een olieachtige zachtheid die de mond perfect omhult, waardoor de smaken zich kunnen ontwikkelen. Er begint een volle rokerigheid die intens van smaak is, maar perfect in balans is met een zoetje en lichte houtkruiden.

De afdronk is lang, de rook blijft hangen en het gehemelte wordt verwarmd door kruidige noten.

Meer van Caol Ila

Perfect Serve

Drink deze whisky bij voorkeur puur of met een slokje water om het smaakpalet te neutraliseren.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Caol Ila The Distillers Edition 2023 70cl
Uw waardering