Zacapa Sistema Solera 23 Rum 35cl
Omschrijving
Aged Above The Clouds: Zacapa Sistema Solera 23 Rum
Introductie
Zacapa-rum is vernoemd naar de stad Zacapa in Guatemala en is gemaakt om de 100ste verjaardag van de oprichting te herdenken. De naam Zacapa komt uit de Azteekse Nahuatl-taal en betekent 'op de rivier van gras'. Zacapa 23 Rum, met trots gemaakt in Guatemala, is een mix van rum die tussen de 6 en 23 jaar oud is. Ze laten de rum rijpen in vaten waarin voorheen robuuste Amerikaanse whisky's en heerlijke wijnen zaten, waardoor deze heerlijke rum een complexe en evenwichtige slok krijgt.
Het proces
Zacapa Rum wordt gemaakt met behulp van de eerste persing van nieuw suikerriet, in plaats van melasse (wat vaker voorkomt). Door het gebruik van suikerriet wordt de rum zoeter en soepeler. De gist die tijdens het fermentatieproces wordt gebruikt, is afkomstig van ananas, wat ongelooflijke aroma's en smaken naar voren brengt, en door het destillatieproces worden het aroma- en smaakkarakter en de profielen voor elk van de Zacapa Rums bepaald.
De Rum-reis
Master Blender, Lorena Vásquez selecteert zorgvuldig een reeks vattypes en -stijlen voor elke rum om specifieke smaken en texturen vast te leggen, en dat zal de perfecte kleur geven. Elke rum maakt gebruik van een selectie basisvaten en een uniek vat. De basisvaten van Zacapa Heavenly Cask La Pasión zijn vaten van Amerikaans eikenhout en verkoolde vaten van Amerikaans eikenhout waarop eerder Amerikaanse whisky heeft gerijpt, en vaten waarop eerder Oloroso Sherry heeft gerijpt. Het unieke vat voor deze rum is de eerder gerijpte Pedro Ximénez-wijn.
Leeftijd Boven De Wolken
Zacapa Rum rijpt 2.300 meter boven zeeniveau, waardoor de rum een dieper aroma en rijkere smaaklagen kan ontwikkelen. Hun meesterblender, Lorena Vásquez, legt dat uit “Zacapa is aged at high altitude where the temperature is lower. The lower temperature also directly influences the oxygen levels which are lower as well, and this lower oxygen level aids in a slower aging process. The slower aging, allows for more time for the aromas and flavours to combine.”
Proefnotities
Aroma: Zoet aroma van vanille, cacao en butterscotch met tonen van gekarameliseerde geroosterde paranoten en geroosterde hazelnoot. Het heeft fruitige tonen van banaan en gedroogde ananas en een vleugje toffee.
Smaak: Complex, genereus en vol van smaak, de smaak begint met een diepte van gedroogd fruit en abrikoos, opbouwend naar hartig eikenhout, nootmuskaat, leer en tabak met tonen van koffie en vanille, in balans met een kruidig vleugje kaneel en gember.
Afdronk: Het heeft een ingewikkelde afdronk met honingzoete butterscotch, gekruid eikenhout, gedroogd fruit en een vleugje rook.
Meer van Zacapa
Perfecte serve
Zacapa No. 23 Rum wordt puur of met ijs het lekkerst geserveerd, maar is ook de ster in een rumcocktail, zoals een Daiquiri.
Je kunt ook rum gebruiken om Old Fashioned een twist te geven: voeg 45 ml Zacapa No. 23 toe aan een mengglas met ijs en voeg 10 ml eenvoudige siroop, een scheutje aromatische bitters en een scheutje chocoladebitter toe. Roer door elkaar en zeef in een glas. Giet de grapefruitschil over het drankje en garneer met geraspte pure chocolade.
FAQs
Hoe lang wordt Zacapa Rum gerijpt?
Zacapa No.23 is een blend van rum die tussen de 6 en 23 jaar heeft gerijpt.
Wat is de Sistema Solera Verouderingsmethode?
Solera is een manier om rum te mengen om de consistentie batch na batch te behouden en is overgenomen van de Spaanse manier om sherry te laten rijpen. Het proces omvat het hebben van meerdere vaten die variëren van heel oud tot heel jong. Als het oudste vat rum op is, wordt het door het volgende oudste vat aangevuld, enzovoort, terwijl het jongste vat wordt aangevuld met een nieuwe batch.
Kan deze rum puur genoten worden?
Ja, je kunt er puur van genieten, met of zonder ijs.
Is Zacapa nr. 23 geschikt voor klassieke rumcocktails?
Absoluut, hij is perfect voor een Daiquari, maar ook voor variaties op klassieke whisky- of gin-cocktails, zoals een Manhattan, Old Fashioned of een Negroni.
Hoe bewaar ik Zacapa No. 23 Rum?
Rum moet worden bewaard in een goed afgesloten fles op een koele, droge plaats, uit de buurt van warmtebronnen en direct zonlicht. Op deze manier bewaard blijft Rum jarenlang goed, maar de smaak en kwaliteit van rum in een geopende fles zal langzaam veranderen omdat deze reageert met zuurstof in de lucht. Het beste is om rum binnen 2 jaar na opening van de fles te consumeren.