Old Tom Gin

Old Tom Gin

Er zijn veel verschillende soorten gin waar je misschien wel eens van hebt gehoord. Old Tom, London Dry, Plymouth Gin, Western en Navy Strength. Maar wat betekenen ze allemaal?

In deze blog ga ik het hebben over Old Tom Gins. De geschiedenis erachter, wat de definitie is, hoe het zijn naam kreeg - en waarom we denken dat ze zeker een plaatsje op je gin-plank moeten hebben!

Wat is een Old Tom Gin?

In tegenstelling tot sommige sterke dranken zoals Bourbon of London Dry Gins, zijn er geen strikte regels over wat een Old Tom-gin is of kan worden genoemd. Ze zijn echter allemaal zoeter dan een London Dry Gin, maar droger dan moutjenevers. Het is deze positionering die er vaak toe leidt dat Old Tom gins de ontbrekende schakel tussen gin en jenever worden genoemd.

Opgemerkt moet worden dat het zoetheidsniveau niet zo zoet is als een likeur. Deze zitten nog zeker in de gin-familie!

De geschiedenis

De geschiedenis achter Old Tom gins gaat terug tot het Engeland van de 18e eeuw. In die tijd was de ginconsumptie hoog, maar vaak van mindere kwaliteit gins. De destillatie gebeurde vaak in stills van slechte kwaliteit en er was weinig of geen zuivering.

Om de ruwe kwaliteit van de gin te maskeren, werd hij op smaak gebracht met bijvoorbeeld citroen of anijs en gezoet met smaakstoffen zoals zoethout of, zoals vaker voorkwam in de 19e eeuw, met suiker. De smaakstoffen citroen en anijs zijn nog steeds populair in de meeste gins, of het nu Old Tom is of niet.

En de naam?

Er zijn verschillende theorieën over de naam. De ene heeft betrekking op een kat die in een jenevervat viel, waardoor het een uitgesproken smaak kreeg…. En een andere dat het de naam was van een distilleerder Thomas Chamberlain.

Het laatste was dat het een manier was om te ontsnappen aan de verbiedende belastingen en licentiewetten die de Engelse regering had ingevoerd om de 'Gin Craze' (een periode in de eerste helft van de 18e eeuw waarin de consumptie van gin erg hoog was) te stoppen. Bepaalde cafés (pubs) zouden buiten een houten bord van een zwarte kat (een Old Tom of 'oude kater') plaatsen. Er was een gleuf waar een muntje in kon worden gestoken. Vervolgens werd een enkel shot gin door een barman naar binnen gegoten via een loden pijp die tussen de poten van de katten was geplaatst in de mond van de wachtende ontvanger!

Dankbaar…. Hoewel we dol zijn op katten, is het nu veel eenvoudiger om je Old Tom Gin online bij ons te kopen bij Gin Fling!

Ondanks het (zware) gebruik gedurende bijna tweehonderd jaar, begon de populariteit tegen het einde van de 19e eeuw af te nemen. Zo erg zelfs dat het bijna volledig verdween.

Old Toms in de moderne tijd

Naarmate de rage voor cocktails in de 20e eeuw groeide, werd het voor de echte cocktailliefhebber moeilijker om enkele van de klassieke cocktails te maken. Echte Old Tom-gins waren niet te vinden, wat ertoe leidde dat veel barmannen gewoon standaard gin en suiker of siropen toevoegden.

Christopher Hayman (wiens grootvader Beefeater Gin creëerde) zag echter een gat in de markt en creëerde Hayman's Old Tom Gin. Deze recreatie van de Old Tom-stijl van gin was gebaseerd op een origineel recept uit de 18e eeuw. Dit was slechts de eerste van vele Old Tom-gins die opnieuw op de markt kwam.

Old Tom op je Gin-plank

Wij vinden echt dat een Old Tom gin zijn plek op jouw cocktailplank verdient. Veel van de nieuwere, zeer gearomatiseerde en fruitige gins kunnen overtreffen wat een gin is (en daar is soms niets mis mee!). Maar een kwaliteitsvolle Old Tom gin verbergt niet dat het nog steeds een gin is. Het heeft gewoon een ander, iets zoeter randje.

Er is ook een enorm scala aan cocktails die gewoon niet goed zijn als ze niet met een Old Tom zijn gemaakt! De Martinez, Tom Collins, The Casino, The Ampersand, of gewoon een ‘Old Tom’ Gin & Tonic. Houd binnenkort enkele van deze cocktails in de gaten op onze blog.

Je zult zeker iets missen als je geen Old Tom ontmoet!